måndag 22 februari 2010

Lax med gorgonzola, vitvinssås och spenatomelett.


Ingredienser (4 portioner/st.)
4 st laxbitar
100 g gorgonzola
pensla med lite smält smör

krydda m lite salt


Vitvinssås
1 dl matlagningsvin, vitt
1 st fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1 dl dill, finhackad
en stor klick


Spenatomelett
6 st ägg
6 msk vispgrädde
300 gram fryst bladspenat
salt & peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela osten i fyra lika stora delar. Skär en ficka i portionsbitarna utan att skära igenom hela filén och stoppa ner osten däri.
Salta endast en aning och pensla fisken med smält smör.
Stek i ugnsfast form i 8-10 minuter.
Koka under tiden såsen genom att lösa upp buljongtärningen i vinet och reducera en aning innan creme fraiche tillsätts.
Rör på slutet ner dillen och blanka av såsen med en stor klick smör när kastrullen tagits från plattan.
Spenatomeletten görs så här: Krama ur så mycket vätska som möjligt ur den tinade spenaten och hacka över den lite grovt. Vispa med gaffel snabbt ihop ägg, grädde, spenat och kryddor. Smält smör i en teflonpanna och grädda omeletten först på ena sidan, vänd den med hjälp av en tallrik och grädda andra sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar