fredag 29 januari 2010

Glutamatfri tacokrydda.

1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar


Blandas i en glasburk, förvara mörkt och torrt.

torsdag 28 januari 2010

LCHF Tacopaj


Pajskal:

4 ägg

1dl grädde

2msk smör.

Smält smöret i pajformen i ugn, 225*C.

Vispa hastigt ihop äggstanningen och grädda till torr yta med ordentlig färg. Ta ut och låt formen vila.

Pajinnehållet:

400gram köttfärs

1 krossad vitlöksklyfta

smör till stekning

1msk tomatpuré

2msk glutamatfri tacokrydda

0,5dl vatten

halverade körsbärstomater

skivade lökringar

Täcke:

2dl riven ost

1dl grädde

0,5dl creme fraiche

Bryn färsen med vitlök och kryddor i smör. Tillsätt vattnet och låt puttra tills vätskan kokat in. Riv osten och blanda med grädde och creme fraiche. Strö ut köttfärsröran på pajbotten och fördela tomat samt lök på toppen. Häll oströran överst och grädda 10-15 minuter, på 225*C, eller tills ytan ser aptitligt inbjudande ut.
Servera gärna med guacamole, jalapenos och gräddfil.
Guacamole
2 st mosade avocados
1 dl creme fraiche
1-2 tsk citronsaft
2-3 vitl.kl.
2 tsk olivolja
Blanda allt, smaka gärna av med lite chilipeppar el.dyl.

Ugnspannkaka



4-6 pers

3pkt bacon

8 st ägg

1½ dl grädde

50 g smör

250 g keso

150 g mild ost t ex gräddost

Sätt på ugnen, 225grader.

Klipp eller finstrimla bacon och fördela i långpanna tillsammans m små klickar av smör. Sätt in i ugnen och stek till det är krispigt. Vispa under tiden upp ägg m grädde och rör ner keson. Övervispa inte! Strö rikligt med osttärningar på baconet och häll över äggstanningen.

Grädda tills pannkakan är vackert bubblig och får en gyllenbrun yta. Servera m lättsockrade lingon eller ett glas kall mjölk.

Mumsig fisksoppa

1 broccoli
1 gullök
2 vitlöksklyftor
1 paket saffran
1 msk tomatpuré
1 nypa timjan
1 färsk tomat
1 dl vittvin
5 dl fiskbuljong
2 dl grädde
300 g fisk
1 dl räkor
1 dl musslor
Finhackad dill
Tärna broccoli och lök, fräs i smör. Tillsätt saffran, tomatpuré, timjan och färsk tomat. Slå på vitt vin, låt koka en stund, tillsätt buljong och grädde och låt puttra i 5 min. Lägg i fisken och låt puttra lite till. Lägg tillsist i räkor, musslor och dill. Servera.